Ţara lui Dumnezeu

Romania Verde

În ultimul deceniu, în Moldova au dispărut două hectare de pădure pe zi

Urmează deșertificarea

 

În ultimul deceniu, în Moldova au dispărut două hectare de pădure pe zi. Autorităţile silvice constată că, în ultimii 17 ani, suprafaţa împădurită a României s-a redus cu circa 6 la sută. La prima vedere nu prea mare, procentajul este enorm, în primul rând dacă se ţine cont de consecinţele nefaste ale jafului şi distrugerii ce s-au comis în această perioadă. Experţii în domeniul mediului spun că pentru a reface suprafaţa forestieră de dinainte de 1990 este nevoie de 100 de ani, timp în care nu doar să se efectueze împăduriri, dar şi să nu se mai taie nici măcar un singur arbore. Cele mai mari distrugeri s-au produs între anii 2002-2004, când mulţi dintre proprietari sau urmaşi ai proprietarilor de păduri de până în 1948 au intrat în posesia suprafeţelor revendicate. Aceştia au făcut ce au vrut, încălcând toate reglementările privind regimul silvic. Pădurile au fost lăsate la voia întâmplării, fără pază. S-au făcut tăieri şi defrişări masive, s-a furat, la propriu, ca în codru. Au lipsit controalele riguroase, iar atunci când s-au făcut, amenzile aplicate au fost derizorii. Anual, zeci şi zeci de mii de hectare de pădure din judeţul Suceava – judeţul cu cea mai mare suprafaţă forestieră din România – au dispărut. În primul rând, dintre cele aflate în proprietate privată. Pădurile statului au fost, la rândul lor, jefuite.

Valerian Solovăstru, directorul Romsilva Suceava, declara recent: „Anul trecut, s-a tăiat ilegal de pe proprietatea publică peste 10.000 metri cubi de lemn, din fericire în scădere faţă de anii precedenţi. Avem probleme şi cu pomii doborâţi de vânt, dar cea mai gravă situaţie rămâne pe proprietăţile private”. În judeţul Bacău, unde legea punerii în posesie a fost greşit interpretată, foarte multe persoane au obţinut mii de hectare de pădure fără a avea vreun drept. După ce au intrat ilegal în posesie, le-au devastat pur şi simplu. Pentru aproape 10 mii de hectare care au căzut pradă celor ce n-au avut, nici ei, nici înaintaşii lor, vreodată un petic de pădure există dosare înaintate la DNA, aflate în curs de cercetare. Când vor fi oare finalizate?

Tăierea pădurilor are, iar în anii ce vin va avea cu atât mai mult, consecinţe incalculabile. Profesorul Mandache Leocov, reputat specialist în domeniu, fost director al Grădinii Botanice din Iaşi, una dintre cele mai mari şi mai importante la nivel continental, apreciază că defrişările accentuează fenomenul de seră, favorizează vijeliile şi ploile torenţiale, micşorează debitul izvoarelor, deoarece zăpada căzută în spaţii împădurite nu se mai topeşte treptat, pe parcursul anului, fiind spulberată. Nu în ultimul rând, gravă este formarea torenţilor care spală stratul fertil până la rocă. Se apreciază că, în Moldova, în ultimii 10 ani, au dispărut două hectare de pădure pe zi. În judeţul Vaslui, de pildă, s-au tăiat şi perdelele antierozionale. Corneliu Rîclea, director executiv al Agenţiei pentru protecţia mediului, confirmă: „Din câteva mii de hectare de protecţie antierozională nu a mai rămas nimic. Acum, natura se răzbună„. Vasluiul se numără printre judeţele cele mai afectate de secetă, iar când plouă, se produc alunecări de teren!

GANDUL – un articol de Constantin Coroiu

25 mai 2007

http://www.gandul.info/ultimul-deceniu-moldova-au-disparut-doua-hectare-padure-zi.html?3932;319095

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: