Chimicalele din mâncare

Zilele trecute reprezentanţi  ai Unilever, Nestle, Romalimenta şi International Advertising Association România au reclamat OTV la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Marile companii s-au supărat după ce jurnalistul Silviu Alupei a pus la zid produsele Maggi (marcă Nestle), Knorr şi Delikat (Unilever), Dr. Oetker şi Tomi, spunând că acestea ar conţine chimicale.

Reprezentanţii marilor companii au explicat CNA că formulările folosite de jurnalistul Silviu Alupei („prafuri cu chimicale în hrana românilor”) ar putea crea impresia că produsele respective dăunează sănătăţii umane.

Acum, pentru consumatori este, probabil, mai puţin relevant ce motive ascunse ar avea OTV pentru astfel de „atacuri” (aşa cum s-a sugerat în discuţiile purtate). Foarte important este, însă, în ce măsură e adevărat că respectivele produse ar fi dăunătoare sănătăţii.

Cred că e suficientă lectura ingredientelor de pe spatele unui plic care promite un gust „perfect şi intens” pentru ca fiecare să ia o decizie în ce priveşte adăugarea acestor prafuri în mâncare. Evident, după un search pe internet.

„Ingrediente: sare iodată, potenţiatori de aromă (glutamat monosodic, guanilat disodic, inozinat disodic), zahăr, legume deshidratate, arome (n.a. ce fel de arome?), colorant (riboflavină)” etc Asta pe un pliculeţ  mic, aflat în casa noastră în mod întâmplător (a sosit împreună cu o revistă), altfel aceste plicuri neavând loc în raftul personal cu alimente.

Întrebarea este, ce mai conţin aceste plicuri? Oare toate ingredientele sunt descrise pe etichetă, având în vedere că în România nu există aparate care să controleze calitatea aditivilor din alimente?

E-uri

Deoarece lista ingredientelor diferă de la produs la produs, înşiruirea lor aici ar fi timp pierdut. Timp câştigat este, însă, lectura atentă a paginilor dedicate protecţiei consumatorului, precum cea aflată pe site-ul Protecţia consumatorului… altfelhttp://www.procons.home.ro

Iată ce omit să precizeze pe ambalaj marii producători de prafuri alimentare: Povestea E-urilor.

Avem dreptul sa fim informaţi înainte de a face o alegere, şi avem dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept este statuat de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, încheiată la Roma în noiembrie 1950, publicată în Monitorul Oficial al României în mai 1994.

Articolul 10: Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere.

Înainte de a cumpăra orice produs alimentar din magazine, acordaţi-vă un minut pentru a citi eticheta. Sigur va fi un minut benefic pentru sănătatea dumneavoastră.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: