„Români, să dăm Mozart la tot cartierul!” reloaded

În anul 2006, un mail simpatic se răspândea direct proporţional cu numărul de zâmbete pe care le desena pe chipurile cititorilor. În scurt timp ajungea pe HotNews, proclamând iunie 2006 drept „Luna românească de luptă împotriva manelelor„. Lumea civilizată sărbătorea, în 2006, 250 de ani de la naşterea genialului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Lumea românească îşi vedea mai departe de manelele ei, excepţiile de la regulă fiind sălile de concert ticsite de reprezentanţi ai minorităţii simţitoare şi gânditoare – altă specie decât majoritatea manelistă. Iar dintr-un sentiment de tristeţe şi revoltă ce n-a mai încăput în pahar, s-a născut, probabil, şi acest mail, publicat de HotNews:

LUNA ROMÂNEASCĂ DE LUPTA IMPOTRIVA MANELELOR: IUNIE 2006

Autorii Manifestului “Români, să dăm Mozart la tot cartieru!”, şi anume S.R.A.D.S.C.D. Filiala Timişoara (tot Banatu-i fruncea!), ar fi putut duce mai departe ideea înfiinţând un Club Mozart în care să-i invite pe cei ce simţeau şi gândeau asemenea. S-ar fi înscris zeci de ‘minoritari’ dintre comentatorii articolului, încă de la început. Cu siguranţă numărul membrilor ar fi crescut cu fiecare zi, în România neexistând încă o mişcare de  Rezistenţă prin Cultură bine definită şi organizată. Better later than never, aşa că îi aşteptăm cu nerăbdare semnele… având în vedere că, recent, un nimeni din România a făcut manea din Simfonia 40… dar până atunci, vorba manifestului din 2006, ce-ar fi să dăm Mozart la tot cartieru în luna iunie 2010? (“De ce iunie? Pentru că e următoarea şi nu mai avem răbdare”).

Români, să dăm Mozart la tot cartieru’!

de HotNews.ro

Miercuri, 31 mai 2006, 0:00

Comunicat
LUNA ROMÂNEASCĂ DE LUPTA IMPOTRIVA MANELELOR: IUNIE 2006
Haideţi să ne arătăm unii altora că nu sîntem nişte figuranţi dintr-un film indian. Haideţi să le arătăm că nu sîntem atît de leşinaţi pe cît părem a fi.
Haideţi să le arătăm că maşinile cu numere personalizate gen JAF, BOX, FUR sau SEX, dinţii de aur, ghiulul, lanţul de bicicletă aurit pus la gît şi unghia lungă de la degetul mic al mîinii drepte sînt nişte handicapuri, nicidecum nişte virtuţi.
Haideţi să-i facem, măcar pentru 30 de zile, să se simtă la fel de străini în propria maşină, în propria casă, în propriul cartier, în propriul oraş, în propria ţară, precum ne simţim noi, cu ajutorul lor sincer si dezinteresat, în propria noastră viaţă.
Haideţi să-ndrăznim să ne ascultăm şi noi muzica, de cîte ori avem chef (bineînţeles, la ore decente), cu geamurile deschise (la maşină sau la casă), cu sonorul la maximum, măcar o lună, luna iunie (De ce iunie? Pentru că e următoarea şi nu mai avem răbdare).
Cine ştie, s-ar putea să-i punem pe gînduri, să-nceapă să nu se mai simtă chiar atît de bine în ţara  în care s-au născut, o ţară în care nu mai poate asculta omul liniştit o manea din cauza la toţi bulangiii care bagă la greu muzică simfonică din maşinile naşpa luate în leasing, vai mama lor…

Cine ştie, s-ar putea să se gîndească (şi) ei la emigrare, pentru prima data în viaţă, pe motiv de nepotrivire de caracter cu patria mumă.Vă imaginaţi o Românie pitorească, din fericire (aproape) nelocuită?Cei o mie, maximum două care vom ramîne acasă ne vom putea distra de minune: mai un tenis cu piciorul peste Munţii Carpaţi, mai un shopping civilizat în hypermarketurile goale ca nişte biblioteci, locuri de parcare câte vrei, nu tu blocaje de trafic, nu tu bătut de covoare sîmbăta dimineaţa, nu tu o tăiere de porc în scara blocului.Haideţi să le arătăm compatrioţilor noştri că existăm!Români, să dăm Mozart la tot cartieru’!

ÎN CURÎND „Iulie, Luna Românească Anti-Tzeapă”, în care cetăţenii onorabili din mijloacele de transport în comun sînt rugaţi să ţină în portofel numai hîrtie de ziar tăiată la dimensiunile bancnotei de 100 RON iar pensionarii de la oraşe şi sate să-şi păstreze zacusca şi cîrnaţii la bancă, nu pe balcon sau în cămară. Dacă nu reuşim să-i cuminţim cu muzică simfonică, să-ncercăm prin înfometare!
S.R.A.D.S.C.D. Filiala Timişoara

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 răspunsuri to “„Români, să dăm Mozart la tot cartierul!” reloaded”

 1. Ştefan GHIOC Says:

  AŞA TREBUIE. LA URMA URMEI CE POATE FI MAI FRUMOS ŞI RELAXANT DECÂT O MUZICĂ CLASICĂ BINE INTERPRETATĂ..
  CHIA ŞI BINE FREDONATĂ E MULT MAI FRUMOS DECÂT MANELE. ŞI CRED CĂ ŞI CEI CARE ACUM ASCULTĂ MANELE SE VOR TREZI PÂNĂ LA URMĂ.

  SA ASCULTĂM DECI …MOZART !

  SG

 2. Bogdan Says:

  Superb…

 3. Margareta Says:

  Binecuvantata inspiratie si laudabila initiativa, pentru care merita sa FIE MEREU „mai 2010”.

 4. Nominalizarile mele pentru premiul Blog de Blog « transildania Says:

  […] 13.Cel mai bun blog de muzică – Romania Verde […]

 5. co Says:

  YEEEESSSSSS!!!!!!!!!

 6. zinaida Says:

  Din pacate am ramas putini… pentru a ne lupta cu aceasta hoarda de nesimtire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: